Het maken van je eigen zeep is makkelijk maar kost wel veel tijd. Het beste ervan is dat je precies weet welke ingrediënten het bevat! Daardoor kun je ingrediënten vermijden waar je allergisch voor bent en hoef je geen conserveermiddelen te gebruiken. Hoe maak je zeep? Hoe geef je zeep de gewenste geur en kleur en welke ingrediënten kan je gebruiken? Tot slot: hoe bewaar je zulke zeep? Bekijk mijn recept voor zelfgemaakt zeep.
Hoe maak je zeep?
Ingrediënten:
- 200 ml palmolie,
- 185 ml gedestilleerd/gemineraliseerd water,
- 100 ml koolzaadolie,
- 100 ml zonnebloemolie,
- 100 ml olijfolie,
- 70 gram bijtende soda,
- 50 ml castorolie.
Je kunt deze producten online kopen bij halffabricaten, chemische en tuinbouw producten.
Benodigdheden:
- beschermende latex handschoenen,
- schort,
- een grote pot,
- een mal (voorkeur voor een disposable zodat je het weg kan gooien als het mislukt),
- keukenweegschaal,
- veiligheidsbril of grote zonnebril,
- kook thermometer,
- handdoek/deken,
- keukenfolie,
- blender,
- pot/fles,
- houten lepel.
DIY zeep stap voor stap
- Ik leg de juiste hoeveelheid van alle ingrediënten klaar. Het water en de olie zet ik in aparte glazen klaar. De palmolie doe ik in een pot, dit warm ik op tot het gesmolten is.
- Ik voeg koolzaadolie, olijfolie, castorolie en zonnebloemolie toe aan de gesmolten palmolie. Ik meng de ingrediënten langzaam, de temperatuur moet ongeveer 50 graden Celsius zijn.
- Ik bereid een mix voor van water en bijtende soda. Omdat het bijtend is moet je er heel voorzichtig mee zijn. Ik doe voor de veiligheid handschoenen aan, een schort om en een veiligheidsbril op. Dit hou ik aan en op totdat ik klaar ben. 😉 Ik voeg de soda langzaam toe aan de fles en meng het met een houten lepel tot het mengsel ongeveer doorzichtig is.
- Ik voeg het mengsel aan de olie toe en meng alles door elkaar. De temperatuur van beide vloeistoffen moet 50 graden Celsius zijn.
- Ik meng het mengsel langzaam, ongeveer 15-30 minuten lang. Het moet er nu uitzien als dikke modder.
- Ik doe het mengsel in de mallen. Leg hier folie overheen, wikkel het in een deken en zet het een dag lang apart.
- Na deze tijd haal ik de zeepjes uit de mallen. Je kunt ze met een heet mes snijden maar dit hoeft niet. Wikkel de producten in een papieren handdoek en bewaar ze 4 weken lang op een warme plek. Hierna is de zeep klaar voor gebruik. De 4 weken zijn belangrijk omdat de zeep na 4 weken niet meer bijtend is. Dit komt door de natriumhydroxide. Tot die tijd is het verstandig om de zeep alleen aan te raken als je handschoenen aan hebt en kinderen en dieren bij de zeep weg te houden.
DIY zeep: geur, kleur en specerijen
De keus van specerijen hangt af van jou en jouw voorkeur. Kies op basis van smaak en eigenschappen. Op deze manier krijgt jouw zeep een interessante kleur en geur. Voor een specifieke kleur kun je zoete peper (rood) of kurkuma (geel) toevoegen voordat je de zeep in de mal doet. Voor een fijne geur voeg je een paar druppels vanille, citroen of thee toe. Ik voeg meestal bloemblaadjes, amandelschilfers of gedroogd fruit toe. Als de zeep solide is kun je hem een vorm of patroon geven.
Hoe bewaar je zelfgemaakte zeep?
Ik bewaar het in een zeepbakje of plastic folie, op een donkere en koele plaats (niet bij de verwarming). Als je er goed voor zorgt kun je het ongeveer een jaar bewaren. Anders zal het snel zijn vorm en eigenschappen verliezen.
Heb je al eens zeep gemaakt? Zo ja, welk recept heb je hiervoor gebruikt?